Τα μαύρα ταμεία και το θράσος του Μαριάνο Ραχόι

2013-07-22 01:20

Τρεις εβδομάδες μετά τη φυλάκιση του Μπάρθενας, του ανθρώπου που μοίραζε επί σειρά ετών φακελάκια στον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι, και τις αποκαλύψεις για το ποτάμι του μαύρου χρήματος που έφθανε στις τσέπες των υψηλόβαθμων στελεχών του Λαϊκού Κόμματος, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ Σανταμαρία, απέκλεισε κατηγορηματικά την παραίτηση του Ραχόι, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη διάθεση των συντηρητικών να ολοκληρώσουν τη θητεία της κυβέρνησής τους.

Η διαφθορά μπορεί να έχει φθάσει μέχρι το μεδούλι των πλέον σημαντικών δημοκρατικών θεσμών, αλλά οι πολίτες δεν πρέπει να ξέρουν και κυρίως δεν πρέπει να αποφασίζουν. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος καταργείται στην πράξη και η δημοκρατία και η συμμετοχή των πολιτών σε αυτή, περιορίζονται στα λίγα λεπτά της ψηφοφορίας κάθε... πενταετία. Αυτή είναι η σημερινή Ισπανία της μνημονιακής πολιτικής, των ανέργων και όχι μόνο.

Το Λαϊκό Κόμμα αδιαφορεί για το γεγονός ότι μέσα σε τέσσερις ημέρες συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 170.000 υπογραφές για να παρουσιαστεί ο Ραχόι στη Βουλή και πάνω από 2.500.000 υπογραφές από την 31η Ιανουαρίου για να παραιτηθεί. Πρωταγωνιστής στη συγκέντρωση των υπογραφών είναι η Ενωμένη Αριστερά.

Ο συντονιστής της Ε.Α. Κάγιο Λάρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της και γ.γ. του Κ.Κ. της Ισπανίας, Θεντέγια, και όλοι οι βουλευτές της Ε.Α., της Πρωτοβουλίας για την Καταλωνία - Ε.Α. Καταλωνίας και του εθνικιστικού αριστερού κόμματος της Αραγωνίας CHA, σήκωσαν καφέ χαρτιά με το σύνθημα "Κυβέρνηση, παραιτήσου" κατά τη διάρκεια της διά χειρός ψηφοφορίας στη Βουλή, με το Λαϊκό Κόμμα να καταργεί τη συμφωνία των κομμάτων για τη μέρα του πρωθυπουργού στη Βουλή τον Ιούλιο. Ο Ραχόι θα εξαναγκαστεί να παρουσιαστεί στη Βουλή μόνο εάν το Σοσιαλιστικό Κόμμα καταθέσει μομφή κατά της κυβέρνησής του.

Εάν το ψάρι βρομάει από το κεφάλι, ο Ραχόι σίγουρα δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος της διαφθοράς. Η ισπανική Δεξιά φαίνεται ότι είχε παράλληλα μαύρα ταμεία σε όλη τη χώρα, αφού οι δικαστές αναζητούν μαύρα χρήματα στη Γαλικία, στη Χώρα των Βάσκων και αλλού. Ακόμη χειρότερα, οι έρευνες για τους χαμένους θησαυρούς του Μπάρθενας έφθασαν έως την Ουρουγουάη, όπου διαμέσου της Interpol ξεκίνησε έρευνα, αφού ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος είχε δηλώσει πως είχε 19 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Tesedul στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Αγανακτισμένοι: «Ψησταριές για κλέφτες» με πολύ... χαρτί υγείας!

Την παραίτηση του Ραχόι και της κυβέρνησής του ζήτησαν σε τουλάχιστον 30 ισπανικές πόλεις και άλλες 15 πόλεις του κόσμου δεκάδες χιλιάδες πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των κινημάτων που ξεκίνησαν από τους Αγανακτισμένους της Πουέρτα δελ Σολ, το "Κίνημα 15Μ", "Τη Νεολαία Χωρίς Μέλλον" και δεκάδες άλλες συλλογικότητες.

Με σύνθημα "Ψησταριές με λουκάνικα", τα ισπανικά κινήματα διαμαρτυρίας ζήτησαν την Πέμπτη από τους πολίτες να πολιορκήσουν τα γραφεία του Λαϊκού Κόμματος ψήνοντας λουκάνικα. Γιατί όμως λουκάνικα; Γιατί στα ισπανικά ο χαρακτηρισμός του "λουκανικά" αναφέρεται στους... κλεφτοκοτάδες!

Η ισπανική Δεξιά όμως δεν καταλαβαίνει από δημοκρατία και πολύ περισσότερο από... φαντασία και χιούμορ.

Ο Ραχόι δεν αρνείται μόνο να παραιτηθεί, παρά τις αποκαλύψεις του μαύρου ταμία του Λαϊκού Κόμματος Μπάρθενας για φακελάκια που κατέληγαν στις τσέπες του Ισπανού πρωθυπουργού, της γενικής γραμματέως του κόμματος, Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεντάλ, και υψηλόβαθμων στελεχών του Λαϊκού Κόμματος. Ο Ραχόι αρνείται ακόμη και να παρουσιαστεί στη Βουλή, τη θωρακισμένη από την απόλυτη πλειοψηφία του Λαϊκού Κόμματος, και να δώσει τις όποιες εξηγήσεις θεωρεί σωστές. Η δημοκρατία στην Ισπανία και γενικότερα την Ευρώπη των Μνημονίων τείνει να αποτελέσει μακρινή ανάμνηση, όπως οι μισθοί, οι συντάξεις και το Κοινωνικό Κράτος.

Τις ειρηνικές και εύθυμες διαδηλώσεις των πολιτών διέκοψαν την Πέμπτη το βράδυ οι επιθέσεις της αστυνομίας σε διαδηλωτές που ήταν οπλισμένοι με... χαρτιά υγείας. Η αλήθεια είναι ότι δεκάδες ρολά χαρτιού υγείας εκτοξεύτηκαν προς την πλευρά των γραφείων του Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη. Μόνο που κατέληξαν πάνω στις αστυνομικές δυνάμεις! Αυτή ήταν η βία των διαδηλωτών. Γιατί έξω από τα κεντρικά γραφεία του Λαϊκού Κόμματος της Μαδρίτης υπήρχαν τουλάχιστον είκοσι κλούβες της αστυνομίας. Οι επιθέσεις της αστυνομίας λίγο αργότερα οδήγησαν σε δεκάδες τραυματίες στη Μαδρίτη και τη Βαλένθια, ενώ έγιναν συνολικά πέντε συλλήψεις. Δημοσιογράφοι και φωτογράφοι μοιράστηκαν στη Μαδρίτη την ίδια μεταχείριση με τους διαδηλωτές μόνο και μόνο γιατί προσπάθησαν να καλύψουν δημοσιογραφικά τη σύλληψη μιας κοπέλας.

Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία:

Καλοκαιρινός γύψος για τις μπανανίες του μνημονιακού Νότου

Στη Λισσαβώνα, τη Μαδρίτη και τη Ρώμη καταργείται στην πράξη η δημοκρατία με τις ίδιες κυνικές μεθόδους που στην Αθήνα επιβλήθηκε ένα "μίνι Μνημόνιο", στη σκιά του μαύρου της ΕΡΤ και της επιστράτευσης των καθηγητών.

Η κυβερνητική κρίση της Πορτογαλίας κατέληξε στην ψήφιση μιας πρότασης μομφής από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Πράσινους, που την πρότειναν, το Κ.Κ. της Πορτογαλίας, που συνεργάζεται μαζί τους, το Μπλόκο της Αριστεράς και το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Μόνο που το τελευταίο έχει εμπλακεί σε διάλογο με τα δύο κυβερνητικά κόμματα για να προσυπογράψει ένα δεύτερο Μνημόνιο. Η "οικουμενική" κυβέρνηση σχεδιάζεται από τα επιτελεία του Βερολίνου και των Βρυξελλών για να συγκρατηθούν οι αναμενόμενες αντιδράσεις από τις νέες περικοπές που θα υιοθετηθούν;

Στην άλλη πλευρά της Ιβηρικής, ο συντηρητικός Ραχόι αρνείται να παραιτηθεί ή τουλάχιστον να παρουσιαστεί στη Βουλή, παρά τις αποκαλύψεις ότι εισέπραττε φακελάκια από τα μαύρα ταμεία του Λαϊκού Κόμματος που διαχειριζόταν ο Μπάρθενας. Πού είναι η διαφάνεια και η αντιμετώπιση της διαφθοράς που υποσχέθηκε η Άνγκελα Μέρκελ στα "Γουρούνια" του Ευρωπαϊκού Νότου; Τα φακελάκια του Ραχόι μήπως αποτέλεσαν τον προθάλαμο της μαζικής ανεργίας και εξαθλίωσης δεκάδων εκατομμυρίων Ισπανών;

Στην Ιταλία, τέλος, ο πρωθυπουργός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λέτα, εκβίασε τους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος να προστατεύσουν τον Αλφάνο, τον υπουργό Εσωτερικών και δελφίνο του Μπερλουσκόνι, μετατρέποντας στην πράξη σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής του την προσπάθεια του "Κινήματος των 5 Αστεριών" του Γκρίλο και της Αριστεράς, Οικολογίας, Ελευθερίας του Βέντολα να λογοδοτήσει ο υπουργός Εσωτερικών.

Τι είχε κάνει όμως ο Αλφάνο; Απλώς επέτρεψε στον πρέσβη του Καζακστάν στη Ρώμη να ηγηθεί επιδρομής 30 πάνοπλων Ιταλών αστυνομικών σε μια οικία για να απαγάγουν στην πράξη τη σύζυγο και την ανήλικη κόρη ενός πρώην διπλωμάτη του Καζακστάν και να τους μεταφέρουν στην ασιατική χώρα! Τη στιγμή που υπηρεσίες του ΟΗΕ εκδήλωσαν τις ανησυχίες τους για τη ζωή των δύο αυτών ατόμων, δεδομένου του προβληματικού σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Καζακστάν, ο Λέτα εκβίασε την κοινή γνώμη και τους βουλευτές της χώρας ότι δεν πρέπει να πέσει η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας!

Η μορφή δεν πέρασε. Η Ιταλία θα συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα σταθερότητας και εξυγίανσης των οικονομικών της, παρ' όλο που έχει έναν επίορκο υπουργό, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις των αστυνομικών που συμμετείχαν στην απέλαση.
πηγή:https://www.avgi.gr