Συμβόλαιο κατά της φοροδιαφυγής

2010-12-02 23:51

Ο Γ.Παπανδρέου έκανε λόγο για συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους που θα οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών συντελεστών

Αναπτυξιακό σοκ και αλλαγές με διαβούλευση υποσχέθηκε για το 2011 ο Γ. Παπανδρέου. Μετά τη Λιβύη, το Καζακστάν και την Πολωνία, που επισκέπτεται σήμερα, ο πρωθυπουργός επιστρέφει αύριο στην Αθήνα προκειμένου να προεδρεύσει συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μιλώντας την Τρίτη στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο τόνισε πως «η Ελλάδα, το 2010, πλήρωσε και με το παραπάνω τα σφάλματά της». Σε έναχρόνο μείωσε το έλλειμμά της κατά 14 δισ. ευρώ. Σε αυτή τη δυναμική αρχή, όπως τη χαρακτήρισε, απέδωσε και την προοπτική που άνοιξε για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχουμε λάβει.

Μια επιμήκυνση που θα διευκολύνει σημαντικά την προσπάθεια δανεισμού της χώρας, περιορίζοντας τις δανειακές μας ανάγκες τα επόμενα χρόνια και δημιουργώντας καλύτερες προϋποθέσεις, για να μπορέσουμε να ξαναδανειστούμε με κανονικό τρόπο από τις αγορές» σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε έτοιμος να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, από τη στιγμή που μπορούν οι κοινωνικοί εταίροι να εγγυηθούν την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Ας κάνουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο, για να μπορέσουμε πράγματι να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, ώστε να μειωθούν δραστικά και οι φορολογικοί συντελεστές και οι εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα. Θα έχουμε περισσότερα έσοδα και θα φορολογείται πιο δίκαια και η επιχείρηση» είπε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις κοινωνικές αντιδράσεις. «Γνωρίζω πολύ καλά ότι πολλές από τις αλλαγές που υποσχόμαστε στον ελληνικό λαό δεν θα περάσουν εύκολα από τις συμπληγάδες της συντήρησης, του κατεστημένου, κάποιων συντεχνιών, ή βολεμένων, όσων εδώ και χρόνια φρόντιζαν η Ελλάδα να παραμένει στάσιμη, εξασφαλίζοντας για τους εαυτούς τους προνόμια σε βάρος του συνόλου» επισήμανε.

«Εμείς επιδιώκουμε την ευρύτερη συναίνεση. Θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο διαβούλευσης» διεμήνυσε ο Γ. Παπανδρέου. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε τα συστατικά της νέας Ελλάδας:

  • Πρώτον, την αποτελεσματική και χρηστή διακυβέρνηση παντού.
  • Δεύτερον, την ανταγωνιστική οικονομία, βασισμένη σε ένα νέο πρότυπο καθαρής και πράσινης ανάπτυξης, που συνδυάζει την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.
  • Και, τρίτον, την κοινωνική συνοχή. «Το 2011 είναι χρονιά-σταθμός και για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα. Για την ελπίδα και το μέλλον» τόνισε και ανέφερε τις αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί. Στόχος είναι στο τέλος του έτους η Ελλάδα να έχει αφήσει πίσω της την περίοδο της ύφεσης και να έχει επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος για να μπορέσει να επιστρέψει ομαλά στις αγορές:
  • Πρώτα απ’ όλα, ο ακόμα μεγαλύτερος περιορισμός της σπατάλης, όπου υπάρχει, στο Δημόσιο.
  • Η αντιμετώπιση της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης στον χώρο της Υγείας.
  • Η απελευθέρωση και των υπόλοιπων κλειστών επαγγελμάτων.
  • Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι αποκρατικοποιήσεις.
  • «Κάρτα Πολίτη» και ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
  • Νέος εκλογικός νόμος και εισαγωγή νέων κανόνων διαφάνειας και ελέγχου για τους πολιτικούς στη χώρα.
  • Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Προώθησης της Εξωστρέφειας, με στόχο, μέσα από νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, τη διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων.
  • Νέος επενδυτικός νόμος.
  • Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Στον ΟΑΣΕ
Εύσημα από Χίλαρι και Μεντβέντεφ

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε χθες στην Ακστάνα του Καζακστάν για τη σύνοδο του ΟΑΣΕ και πραγματοποίησε σειρά διμερών επαφών. Ακουσε καλά λόγια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από τη Χ. Κλίντον και τον Ντ. Μεντβέντεφ, με τον Ρώσο πρόεδρο να αποδέχεται πρόσκληση για να επισκεφθεί τη χώρα μας εντός του 2011. «Πάτε όχι απλώς καλά, αλλά πολύ καλά», του είπε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε επίσης με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης Ν. Κλεγκ, τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ι. Αλίγεφ, τον πρόεδρο της Αυστρίας Χ. Φίσερ, τον πρόεδρο της ΕΕ Χ. Β. Ρομπέι και τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών Κ. Ραντ. Μιλώντας με δημοσιογράφους της ελληνικής αποστολής ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο ένταξης της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης. «Ο μηχανισμός είναι υπαρκτός, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπουν όλοι», επισήμανε και ανέφερε τις διαφορές της χώρας της Ιβηρικής χερσονήσου από την Ιρλανδία. «Η Ιρλανδία», είπε, «έχει ειδικό πρόβλημα με τις τράπεζες, ενώ η Ισπανία είναι μια υγιής οικονομία».