Σε Ρωσία και Κατάρ τα Μουντιάλ!

2010-12-02 23:47

Σε Ρωσία και Κατάρ τα Μουντιάλ!

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 θα διοργανώσει η Ρωσία που έκανε τη μεγάλη έκπληξη κόντρα στα προγνωστικά και χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού της Βλάντιμιρ Πούτιν όπως είχε αρχικά προαναγγελθεί! Οσον αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 θα γίνει στα γήπεδα του Κατάρ.

Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση θα επιστρέψει λοιπόν επί ευρωπαϊκού εδάφους μετά το 2006 και το Μουντιάλ της Γερμανίας. Η Ρωσία η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης σε έκταση και πληθυσμό δεν έχει διοργανώσει ποτέ μέχρι τώρα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Μπλάτερ δήλωσε μετά την απόφαση: Ένα δισεκατομμύριο κόσμου παίζει μπάλα. Είναι ένα παιχνίδι αξιών και εκπαιδευτικών αξιών. Μαθαίνεις να κερδίζεις και να χάνεις. Δεν είναι εύκολο. Θέλω να συγχαρώ την Ρωσία. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τις υποψηφιότητες που δεν κέρδισαν. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εκτελεστική επιτροπή της FIFA γιατί στο 2018 και στο 2022 θα πάμε σε νέα χώρες, επειδή το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν έχει γίνει ποτέ στην Ανατολική Ευρώπη ή στη Μέση Ανατολή. Αρα, είμαι ένας χαρούμενος πρόεδρος γιατί μιλάμε για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ιγκόρ Σουβάλοφ πρόσθεσε: «Μας εμπιστευτήκατε το Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν θα σας απογοητεύσουμε. Ας γράψουμε ιστορία μαζί!».

Από την πλευρά του ο Σεΐχης, Μοχάμεντ μπιν Χαμάντ Αλ-Τανί εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την επιλογή του Κατάρ: «Σας ευχαριστώ που πιστεύεται στην αλλαγή, που διευρύνεται το παιχνίδι και που δίνεται στο Κατάρ μια ευκαιρία. Θα σας κάνουμε περήφανους και για όλη τη Μέση Ανατολή. Σας το υπόσχομαι».

Οι τελικές παρουσιάσεις και οι ανακοινώσεις των χωρών που θα διοργανώσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και του 2022 ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που προσέλκυσαν ποτέ το ενδιαφέρον των ΜΜΕ στην Ελβετία.

Περίπου 70 τηλεοπτικοί σταθμοί μετάδωσαν ζωντανά την διαδικασία από το εκθεσιακό κέντρο της Ζυρίχης όπου 1.000 ρεπόρτερ από όλο τον κόσμο κάλυψαν το γεγονός.  

Oι τελικές παρουσιάσεις των υποψηφιοτήτων έγιναν το απόγευμα της Πέμπτης (2/12) από τις 15:50 ως τις 16:10 για το Μουντιάλ του 2022 και αυτές για το 2018 νωρίτερα. Στην συνέχεια η εκτελεστική επιτροπή της FIFA συνεδρίασε και ψήφισε για την ανάθεση των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Αρχικά αναμενόταν οι αποφάσεις να ανακοινωθούν γύρω στις 17.00 ώρα Ελλάδας αλλά τελικά ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Ζεπ Μπλάτερ άνοιξε τους φακέλους με τους νικητές live από το εκθεσιακό κέντρο της Ζυρίχης κατά τις 17:35.

Για το 2018 οι τέσσερις υποψηφιότητες ήταν αυτές της Αγγλίας, της Ολλανδίας με το Βέλγιο, της Ρωσίας και η κοινή Ισπανίας-Πορτογαλίας, ενώ για το 2022 διαγωνίζοταν η Αυστραλία, η Ιαπωνία, το Κατάρ, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ.

Οι εκλέκτορες ήταν συνολικά 22 (21+ ο πρόεδρος) και θα ήταν 24 αν δεν είχαν ήδη διαγραφεί ο Ταϊτινός Ρέιναλντ Τεμάρι και ο Νιγηριανός Αμος Αντάμου για υποθέσεις διαφθοράς. Υπήρξε μια γενική ψηφοφορία για κάθε διοργάνωση και μια επαναληπτική με τις δύο πρώτες υποψηφιότητες σε κάθε περίπτωση.