Μπλόκο από την κυβέρνηση στη Χρυσή Αυγή - Απαγορεύτηκε συγκέντρωσή της

2013-07-24 23:20
ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

 

Την απαγόρευση όλων των συναθροίσεων για σήμερα, για λόγους δημόσιας ασφάλειας, αποφάσισε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, με αφορμή τη συγκέντρωση που έχει προγραμματίσει η Χρυσή Αυγή, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Αττικής, και τη διανομή τροφίμων μόνο σε Έλληνες. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι «η προαναγγελία συγκέντρωσης από το θλιβερό νεοελληνικό κακέκτυπο του ναζιστικού ολοκληρωτισμού, με την προσχηματική επίκληση διανομής τροφίμων, συνιστά έμπρακτη ειρωνεία προς τη χειμαζόμενη από την κρίση ελληνική κοινωνία», ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε «παράνομη και πολιτικά απαράδεκτη» την προκλητική απόφαση της Χρυσής Αυγής.

Μπλόκο από την κυβέρνηση στη Χρυσή Αυγή - Απαγορεύτηκε συγκέντρωσή της

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΑΔΑ ανεφέρεται το εξής: «με Απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, δεν επιτρέπονται, για λόγους δημόσιας ασφάλειας, σήμερα από 12.00 ώρα έως και την 24.00 ώρα, οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις ή πορείες στην περιοχή της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς Αχαρνών-Ιουλιανού-Φιλαδέλφειας-Δομοκού-Νέστορος-Κωνσταντινουπόλεως-Αγίου Μελετίου-Αχαρνών».

Η απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, επικαλείται τις διατάξεις του Συντάγματος που προβλέπουν την απαγόρευση συναθροίσεων όταν επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Για την απόφαση διευκρινίζεται ότι, κίνητρο είναι το κάλεσμα για τη διανομή τροφίμων και ρούχων από τη Χρυσή Αυγή και η αντίδραση του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, που χαρακτηρίζει παράνομη τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής, καθώς δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για τη χορήγηση άδειας. Τονίζεται, επίσης, ότι η εκδήλωση αυτή της Χρυσής Αυγής, η οποία έχει προαναγγείλει ότι θα μοιράσει τρόφιμα και ρούχα μόνο σε Έλληνες αποκλείοντας τις άλλες κοινωνικές ομάδας της περιοχής, δημιουργεί κοινωνικές αντιθέσεις και έριδες.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι πληροφορίες της αστυνομίας είναι ότι άτομα που δραστηριοποιούνται στον αναρχικό χώρο, θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εκδήλωση προκαλώντας γενικευμένα επεισόδια.

Νωρίτερα, την έντονη αντίδραση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια, είχε προκαλέσει η νέα προκλητική πρωτοβουλία της Χρυσής Αυγής να μοιράσει δωρεάν τρόφιμα μόνο σε Έλληνες, στο κέντρο της Αθήνας, σήμερα, ανήμερα της επετείου των 39 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

«Η προαναγγελία συγκέντρωσης στην πρωτεύουσα σήμερα από το θλιβερό νεοελληνικό κακέκτυπο του ναζιστικού ολοκληρωτισμού, με την προσχηματική επίκληση διανομής τροφίμων, συνιστά έμπρακτη ειρωνεία προς τη χειμαζόμενη από την κρίση ελληνική κοινωνία, ανήμερα της συμπλήρωσης 39 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Υπουργός, Ν. Δένδιας.

Και πρόσθεσε ότι «οι "φιλεύσπλαχνοι" νεοναζί θα κληθούν να εξαντλήσουν αλλού τον "φιλανθρωπικό" τους οίστρο».

Χθες, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης χαρακτηρίζοντας «παράνομη και πολιτικά απαράδεκτη» τη νέα προκλητική απόφαση της Χρυσής Αυγής να οργανώσει σήμερα απόγευμα στην πλατεία Αττικής διανομή προϊόντων «μόνο για Ελληνες», ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας και ξεκαθάρισε ότιδεν πρόκειται να επιτρέψει την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Σημειώνεται ότι η Χρυσή Αυγή έχει εξαγγείλει τη διανομή τροφίμων και ρούχων στην πλατεία Αττικής, με τη συμμετοχή της κοινοβουλευτικής της ομάδας και του αρχηγού της, Ν. Μιχαλολιάκου. Κάτι ανάλογο είχε επιχειρήσει το Πάσχα στο Σύνταγμα, με τα γνωστά επεισόδια τα οποία κατέληξαν στην επίθεση εναντίον του δημάρχου, από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Γερμενή, με θύμα ένα ανύποπτο δωδεκάχρονο κορίτσι, που δέχθηκε τη γροθιά του στο πρόσωπο. Σε εκείνο το επεισόδιο, υπενθυμίζεται, ο χρυσαυγίτης βουλευτής επιχείρησε να τραβήξει και όπλο.

Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γ. Καμίνη, ο οποίος χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, ζητώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τη φύλαξη του χώρου ώστε να μην πραγματοποιηθεί η εκδήλωση του ακροδεξιού κόμματος.

Ωστόσο, παρά τις έντονες αντιδράσεις και την απαγόρευση των συγκεντρώσεων η Χρυσή Αυγή επιμένει να προχωρήσει με την εκδήλωσή της. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι αναφέρει ότι «η σημερινή εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί στην οδό Δηλιγιάννη 50 στον σταθμό Λαρίσης, στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στις 6μμ».

www.ethnos.gr/