Δίδυμα Αργολίδας

2010-11-14 01:05

 

Δίδυμα Αργολίδας


Συντεταγμένες: 37°27'43'N 23°10'16'E
Νομός : Αργολίδας
Δήμος :    Δήμος Κρανιδίου
Πληθυσμός :    1.254 (2001)
Υψόμετρο : 140 m


Τα Δίδυμα είναι χωριό του νομού Αργολίδας. Βρίσκονται στα νότια του νομού, στην επαρχία Ερμιονίδας, 12 χλμ. βόρεια του Κρανιδίου. Τα Δίδυμα είναι χτισμένα σε υψόμετρο 140 μέτρων σε ένα μικρό λεκανοπέδιο στους πρόποδες του Διδύμου όρους. Ανήκουν στον δήμο Κρανιδίου και ο πληθυσμός τους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 1.254 κάτοικοι.

Σημαντικότερο αξιοθέατο των Διδύμων είναι κάποιοι γεωλογικοί σχηματισμοί σε σχήμα κρατήρα που αποκαλούνται δολίνες (σπήλαια). Δημιουργήθηκαν από καθίζηση του εδάφους και εντυπωσιάζουν με το κυκλικό τους σχήμα και το μέγεθός τους. Στην μία από τις δύο σπηλιές υπάρχουν εκκλησάκια της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου. Στα Δίδυμα κατά την περίοδο της άνοιξης πραγματοποιείται η γιορτή της τουλίπας καθώς η περιοχή των Διδύμων είναι μία από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα που συναντάται αυτοφυής τουλίπα.

Το δημοτικό διαμέρισμα των Διδύμων

Τα Δίδυμα είναι το μεγαλύτερο χωριό του δημοτικού διαμερίσματος των Διδύμων που το απαρτίζουν έξι συνολικά χωριά. Τα υπόλοιπα πέντε χωριά είναι, Το Λουκαΐτι, η Πελεή, Το Ράδο, Ο Άγιος Ιωάννης και το Σαλάντι. Τα περισσότερα από αυτά είναι ημιορεινά και βρίσκονται περιμετρικά του όρους Δίδυμο. Το Σαλάντι είναι παραθαλάσσιος οικισμός και αποτελείται κυρίως από εξοχικές κατοικίες. Διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της νότιας Αργολίδας, με χαρακτηριστικό της το ψιλό λευκό βότσαλο. Βορειότερα του βρίσκεται ο επίσης παραθεριστικός οικισμός Άγιος Ιωάννης.

Διοικητική ιστορία

Με τη διοικητική διαίρεση του 1833 τα Δίδυμα αποτέλεσαν έδρα του δήμου Διδύμων που συστάθηκε τότε. Ο δήμος Καταργήθηκε το 1841 και επανασυστάθηκε το 1866. Με την κατάργηση των διευρυμένων δήμων το 1912 τα Δίδυμα έγιναν έδρα της ομώνυμης κοινότητας που περιλάμβανε και τους κοντινούς οικισμούς όπως το Σαλάντι και το Λουκαΐτι. Το 1997 με την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, η κοινότητα Διδύμων καταργήθηκε και ενσωματώθηκε στο δήμο Κρανιδίου.