Συνταγές στα Ταμεία για τα φάρμακα κατά του καπνίσματος

2010-11-25 20:06

Την κάλυψη των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος από τα ασφαλιστικά ταμεία θα εισηγηθεί το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου

Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κ. Γιάννης Τούντας, μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης σε συνέντευξη Τύπου, με θέμα την αντικαπνιστική εκστρατεία, η σχετική πρόταση υποβλήθηκε από τον ίδιο στην Ολομέλεια του ΚΕΣΥ και έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Πλέον, την τελική απόφαση επ’ αυτού του θέματος θα λάβει ο υπουργός Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης.
Με συμμετοχή των ασφαλισμένων τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, τα φαρμακευτικά σκευάσματα για τη διακοπή του καπνίσματος θα συνταγογραφούνται εντός ή εκτός ΕΣΥ και θα καλύπτονται όπως όλα τα φάρμακα των ασφαλισμένων, όταν χορηγούνται σε καπνιστές που πάσχουν από τρία συγκεκριμένα νοσήματα (ισχαιμία μυοκαρδίου, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και σακχαρώδη διαβήτη). Σε αυτές τις τρεις περιπτώσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία θα καλύπτουν το 75% της δαπάνης και οι ασθενείς θα έχουν συμμετοχή 25% στην αγορά των φαρμάκων.

Βάσει της εισήγησης, η συνταγογράφηση θα επεκταθεί σταδιακά σε όλους τους καπνιστές που προσφεύγουν στα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος, ανεξάρτητα από το αν πάσχουν από κάποιο συνοδό νόσημα. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο, η συμμετοχή των ταμείων στην αγορά του φαρμάκου δεν θα ξεπερνά το 25%. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, δεδομένου πως στα Ιατρεία προσφέρεται οργανωμένο «πακέτο» υπηρεσιών προς τους καπνιστές, όπως ψυχολογική και διατροφική υποστήριξη, θα έχει τελικά συμπληρωματική και δευτερεύουσα σημασία η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για τη διακοπή του καπνίσματος.