Στην Βρετανία ο Ασάντζ, νέο ένταλμα εναντίον του

2010-12-02 23:29

Ο ιδρυτής του Wikileaks που έχει προκαλέσει και πάλι σάλο σε όλο τον κόσμο με τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων από τις διπλωματικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχει δηλώσει στις βρετανικές αρχές τον τόπο διαμονής του, ακόμη και το τηλέφωνό του, σύμφωνα με τον Independent της Πέμπτης.

Ο 39χρονος Αυστραλός Τζούλιαν Ασάντζ βρίσκεται εκεί από τον Οκτώβριο και εργάζεται σε ένα σχέδιο, σε μυστική τοποθεσία, καθώς «όταν έχεις ανθρώπους να ζητούν τη δολοφονία του, είναι προτιμότερο να κρατάς χαμηλό προφίλ», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Wikileaks Κριστίν Χράφνσον, σε εκδήλωση στο Λονδίνο την Τετάρτη, για να προσθέσει με νόημα «αυτό είναι υποκίνηση βίας. Και προφανώς είναι παράνομο σε κάποιες χώρες».

Η ακριβής τοποθεσία όπου βρίσκεται ο Ασάντζ είναι γνωστή όχι μόνο στην βρετανική Σκοτλαντ Γιαρντ αλλά και σε μυστικές υπηρεσίες διάφορων χωρών, επιβεβαίωσε και ο δικηγόρος του Μαρκ Στίβενς, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αργότερα ο δικηγόρος του Ασάντζ στη Σουηδία Μπγιόρν Χέρτιγκ διευκρίνισε ότι ο πελάτης του θα αντιταχθεί σε πιθανή έκδοσή του στη σκανδιναβική χώρα, αν συλληφθεί από τις βρετανικές αρχές.

«Με τον βρετανό συνάδελφό μου Μαρκ Στίβενς και διεθνείς ειδικούς, θα αγωνιστούμε εναντίον των ενταλμάτων έκδοσης» αν ο Τζούλιαν Ασάνζ συλληφθεί, διευκρίνισε ο Χέρτιγκ.

Η Ιντερπόλ εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Ασάνζ, ο οποίος καταζητείται στη Σουηδία ως ύποπτος για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση, αλλά η βρετανική Υπηρεσία Σοβαρού και Οργανωμένου Εγκλήματος (Soca), μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να δράσει επ' αυτού, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, η Independent γράφει ότι η Soca χρειάζεται διευκρινίσεις για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, που εξέδωσε η σουηδική εισαγγελία, αλλά περιέγραψε την καθυστέρηση ως τεχνικού τύπου.

Κλυδωνισμοί και στον επιχειρηματικό κόσμο

Το WikiLeaks έχει ανακοινώσει ότι μέρος των αποκαλύψεών του όπως και μελλοντικές ανακοινώσεις θα αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο.

«Θεωρώ ότι στο μέλλον θα έχουμε περισσότερο υλικό που αναφέρεται στην επιχειρηματική κοινότητα» δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του WikiLeaks.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη ημέρα οι μετοχές της Bank of America έπεσαν κατά 3% την Τρίτη εξαιτίας των φόβων των επενδυτών ότι μπορεί να βρίσκεται στο στόχαστρο της επόμενης δημοσιοποίησης απόρρητων εγγράφων του WikiLeaks.

Διορθώνουν το λάθος, απαγορεύουν την έφεση!

Η Σουηδία θα εκδώσει ένα νέο ένταλμα σύλληψης κατά του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ προκειμένου να ολοκληρωθεί το τρέχον, το οποίο η βρετανική αστυνομία δεν μπόρεσε να εφαρμόσει για διαδικαστικούς λόγους, έγινε γνωστό από τη σουηδική αστυνομία.

«Η διαδικασία επιβάλει η μέγιστη ποινή που προβλέπεται για τον Ασάνζ για κάθε ένα από τα εγκλήματα για τα οποία είναι ύποπτος να διευκρινιστεί (στο ένταλμα σύλληψης). Εμείς κάνουμε λόγο μονο για βιασμό», δηλαδή για την πιο βαρειά από τις τρεις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί, ενώ κατηγορείται επίσης για σεξουαλική επίθεση και εξαναγκασμό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας Τόμι Κανγκασβιέρι, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την παράδοση του φακέλου στην Ιντερπόλ.

Το ένταλμα θα πρέπει να ξαναγίνει από την εισαγγελέα που έχει επιφορτιστεί με την υπόθεση, Μάριαν Νάι, η οποία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την πληροφορία αυτή. Ο Κανγκασβιέρι δεν μπορούσε να διευκρινίσει πόσο καιρό θα χρειαστεί για να εκδοθεί το νέο ένταλμα σύλληψης.

Του αρνούνται ακόμη και το δικαίωμα έφεσης!

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας αρνήθηκε να επιτρέψει στον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, να ασκήσει έφεση κατά του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί εις βάρος του για "βιασμό και σεξουαλική επίθεση", ανακοίνωσε σήμερα το Δικαστήριο.

Ο δικηγόρος του Ασάνζ άσκησε έφεση κατά του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η Ιντερπόλ, ενώ ο Ασάνζ αρνείται τις κατηγορίες.

Η δικαστική απόφαση σημαίνει ότι τόσο το ένταλμα σύλληψης της σουηδικής αστυνομίας όσο και εκείνο της Ιντερπόλ ισχύουν.

"Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έδωσε άδεια για την άσκηση έφεσης κι έτσι εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση του Εφετείου Svea", δήλωσε στο Ρόιτερ η αξιωματούχος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Κέρστιν Νόρμαν.

Πηγή: ΑΠΕ