Λιου: Έχετε πάρει δύσκολες αποφάσεις

2013-07-22 01:12

Στους στόχους της οικονομικής σταθερότητας, της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας επικεντρώθηκε η συζήτηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, κατά τη διάρκεια γεύματος στο Μουσείο της Ακρόπολης. Νωρίτερα, ο Αμερικανός αξιωματούχος επισκέφτηκε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην οδό Νίκης.

«Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις τις οποίες έχει λάβει η Ελλάδα αυτά τα χρόνια», δήλωσε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα ενόψει και της συνάντησης Ομπάμα - Σαμαρά στην Ουάσιγκτον στις 8 Αυγούστου. Σημείωσε ότι η χώρα έχει μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη και διαπίστωσε: «Δουλεύετε σκληρά για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη». Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στο ζητούμενο της οικονομικής σταθερότητας η οποία «θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και θα οδηγήσει τη χώρα μας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

«Η Ελλάδα πέρασε και περνάει δύσκολες στιγμές τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και διήνυσε μεγάλη απόσταση τους τελευταίους 12 μήνες», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Η εικόνα της χώρας μας άλλαξε. Kαι μέσα στην Ευρώπη και πέρα από την Ευρώπη», σημείωσε, και συμπλήρωσε πως η επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τoν πρόεδρο Ομπάμα θα ενισχύσει τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η αμερικανική πλευρά παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις εδώ και γνωρίζει πως «η Ελλάδα πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων. Ο ίδιος εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος στην Ελλάδα: «Βλέπω ότι η κυβέρνηση σας είναι κοντά στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος και υλοποιεί δύσκολες δράσεις που είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί η δυναμική για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις». «Η σύμπλευση με την Ευρώπη εξακολουθεί να είναι στην κορυφή της ατζέντας μου καθώς η απασχόληση και η ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας στην Ευρώπη. Επιπλέον, η ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ασία είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.

«Αναγνωρίζει την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς και δεν έδειξε να ανησυχεί για κάτι», μεταφέρει υψηλόβαθμη πηγή στο υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας τη στάση του Τζακ Λιου κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος χαρακτηρίζεται τεχνοκράτης και οπαδός της θεωρίας του Κέινς, φέρεται να υποστηρίζει ότι η Ευρώπη έχει ρίξει νερό στο κρασί της βοηθώντας για μία στενότερη προσέγγιση με τις ΗΠΑ ως προς τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης (απέναντι στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική την οποία προωθεί το Βερολίνο, η Ουάσιγκτον προκρίνει ένα μοντέλο με περισσότερο αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και βασικό χαρακτηριστικό τη χορήγηση ρευστότητας).

Η συνάντηση Λιου και Στουρνάρα διεξήχθη στο υπουργείο Οικονομικών και διήρκησε μία ώρα. Παρόντες ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Η ελληνική πλευρά φέρεται να μετέφερε στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών ότι έχει πλέον καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος, υπό την επισήμανση ότι το δημοσιονομικό και κατ’ επέκταση χρηματοδοτικό κενό για την περίοδο 2015-16 δεν μπορεί να καλυφθεί με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ