Έξω από την τροχιά της νομιμότητας" οι παρακολουθήσεις της NSA

2013-07-22 01:27

"Έχουν ξεφύγει από την τροχιά της νομιμότητας" οι μηχανισμοί παρακολούθησης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς καταπατούν την ιδιωτική ζωή των πολιτών, κατήγγειλαν χτες Αμερικανοί βουλευτές καταθέτοντας στην επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Πιστεύω ακράδαντα πως το πρόγραμμα αυτό έχει ξεφύγει από την τροχιά της νομιμότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής των Δημοκρατικών Ζόε Λόφγκρεν, ενώ για τα μέλη της επιτροπής, η χωρίς φραγμούς συγκέντρωση δεδομένων από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Παράλληλα, οι δικαστικές αρχές που έχει οριστεί να εγκρίνουν το πλαίσιο των προγραμμάτων παρακολούθησης δεν μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικό έλεγχο.

Η μόνη δικαιολογία που προτάσσουν οι υπηρεσίες πληροφοριών ώστε να εξακολουθούν να διατηρούν όλο αυτό τον όγκο δεδομένων είναι το ενδεχόμενο να τα χρησιμοποιήσουν στο μέλλον, κατήγγειλε ο επίσης Δημοκρατικός Τζον Κόνιερς. Όμως, δεδομένου του όγκου και του εύρους της, η ίδια η πράξη της συλλογής είναι παράνομη, σημείωσε ο βουλευτής. «Είναι ανήκουστο, είναι σκανδαλώδες και θα πρέπει να σταματήσει άμεσα. Νομίζω πως έχουμε μία πολύ σοβαρή παραβίαση του νόμου», επεσήμανε ο ίδιος.

«Αναζητούμε πάντοτε την ορθή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της εθνικής ασφάλειας και αυτής της προσωπικής ζωής και των ατομικών ελευθεριών. Πιστεύουμε πως τα προγράμματα αυτά αντιπροσωπεύουν μία ισορροπία», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Τζέιμς Κόουλ, υπερασπιζόμενος το έργο της NSA. Για τον ίδιο, «η συλλογή από μόνη της δεν έχει αξία εάν τα δεδομένα δεν χρησιμοποιηθούν». «Δεν μιλούμε για χρήση. Η παραβίαση των δημοσίων ελευθεριών δεν αφορά μόνον την κακή χρήση, αλλά και τη συλλογή» καθαυτή, του απάντησε εκνευρισμένος ο βουλευτής Τζέρολντ Νάντλερ.
πηγή:www.avgi.gr/