Στα χαρακώματα ΓΣΕΕ-ΣΕΒ

2010-12-02 22:57

Για «συμφέροντα και στερεότυπα που προτιμούν να εθελοτυφλούν απέναντι στην πραγματικότητα», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ, απαντώντας στις αντιδράσεις που ξεσήκωσαν οι προτάσεις του.

Απάντησε και στη ΓΣΕΕ, η οποία αρνήθηκε ότι συνδιαλέγεται με τους εργοδότες για μειώσεις μισθών, λέγοντας πως η διοίκηση της Συνομοσπονδίας ήταν παρούσα στα γραφεία του ΣΕΒ και διαπραγματευόταν ο ίδιος μαζί της επί έξι ώρες.

Στα χαρακώματα ΓΣΕΕ-ΣΕΒ

Από το βήμα Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, ο κ. Δασκαλόπουλος δεν είπε ότι υπήρξε συμφωνία, αλλά ότι οι κοινωνικοί εταίροι συζήτησαν με πρωτοβουλία του ΣΕΒ για μια συμφωνία που να κατοχυρώνει την ελευθερία και ισχύ των συλλογικών συμβάσεων.

Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε τις προτάσεις που αφορούν την 6η ημέρα εργασίας για τις υπερωρίες, «μία-δύο επουσιώδης τεχνοοικονομικές ρυθμίσεις» που «οι υπέρμαχοι της στασιμότητας ανέδειξαν, ως δήθεν κατάργηση του πενθημέρου και του 8ώρου, ενώ δεν θίγουν ούτε αμοιβές, ούτε δικαιώματα των εργαζομένων».

Εκανε λόγο για «δαιμονολογία, συκοφαντία, διαστρέβλωση και προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης», ενώ κατήγγειλε όσους «πασχίζουν με ιδιοτέλεια να είναι ευχάριστοι στο λαϊκό θυμικό, ότι είναι επιζήμιοι για το πραγματικό λαϊκό συμφέρον».

«Οι αντιδράσεις απηχούν συμφέροντα και στερεότυπα που προτιμούν να εθελοτυφλούν απέναντι στην πραγματικότητα και καταδικάζουν το λαό στην ανέχεια, προκειμένου να διατηρήσουν τους προνομιακούς τους ρόλους», τόνισε.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος επέμεινε ότι δεν υπάρχει συμφωνία όλων για περικοπές των μισθών με τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

Την εκτίμηση ότι ήδη υπάρχει συμφωνία σε δυο σημεία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τις επιχειρησιακές συμβάσεις έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash. "Το ένα είναι να μην υπάρχει καθολική εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, χωρίς όρους δηλαδή. Το δεύτερο είναι η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων σε όλους" είπε ο κ.Κουτρουμάνης, σημαιώνοντας πάντως ότι πρόκειται για καταρχήν συμφωνία, χωρίς να έχει κλείσει οριστικά το πλαίσιο.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος σημείωσε στον ίδιο σταθμό πως "δεν υπάρχει συμφωνία όλων. Αντιλαμβάνεστε ότι η ΓΣΕΕ δε θα μπορούσε ποτέ να συμφωνήσει να υπάρξει απόκλιση των κλαδικών συμβάσεων σε ένα ποσοστό της τάξεως του 12%, ασφαλώς η ΓΣΕΕ δε θα μπορούσε να συμφωνήσει σε αυτό το πράγμα", είπε.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα συμπεράσματα της χθεσινής άτυπης σύσκεψης για τις επιχειρησιακές συμβάσεις αποτυπώθηκαν σε κείμενο από τον κ. Ι. Κουκιάδη, χωρίς όμως να υπογραφεί από τους κοινωνικούς εταίρους.

πηγή:ethnos.gr