Δασική πυρκαγιά με 40 νεκρούς στο Ισραήλ

2010-12-02 23:26

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί σε τεράστιας έκτασης πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στο δάσος Καρμέλ κοντά στο λιμάνι της Χάιφας στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, ενώ δεκάδες είναι και οι σοβαρά τραυματίες, σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες διάσωσης.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς επέβαιναν σε λεωφορείο, με το οποίο επιχείρησαν να απεγκλωβιστούν από το φλεγόμενο δάσος.

Μια άλλη πληροφορία αναφέρει ότι το λεωφορείο ήταν γεμάτο με κρατούμενους από γειτονική φυλακή όπου συνήθως κρατούνται Παλαιστίνιοι που εισήλθαν στη χώρα χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα ή για απλούς λόγους ασφαλείας.

Μια τρίτη εκδοχή που θεωρείται και η πλέον έγκυρη αναφέρει ότι στο λεωφορείο επέβαιναν φρουροί της φυλακής ίσως και μέλη σωστικών συνεργείων που έσπευσαν προς βοήθεια των εγκλωβισμένων πολιτών στο δάσος Καρμέλ.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας τόνισε ότι "ένα λεωφορείο που βρέθηκε στο δάσος έπιασε φωτιά και εικάζεται ότι κάηκαν όλοι οι επιβαίνοντες, πιθανώς τη στιγμή που ο οδηγός προσπάθησε να γυρίσει πίσω και να βγει από την περιοχή της πυρκαγιάς. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά που συνεχίζει να κατακαίει την περιοχή".

Ελληνική συνδρομή

Αργά το βράδυ ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου συνομίλησε. Ο Γ.Παπανδρέου εξέφρασε τη συμπαράστασή του και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει τις πυροσβεστικές δυνάμεις του Ισραήλ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. 

Μετά από σχετικές συνεννοήσεις των δύο πλευρών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, συμφωνήθηκε η αποστολή 4 πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου CANADAIR, τα οποία θα αναχωρήσουν για το Ισραήλ εντός των επομένων ωρών για να ενταχθούν το γρηγορότερο δυνατό στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των ισραηλινών δυνάμεων.