Ανω - κάτω ο πλανήτης από τις αποκαλύψεις-σοκ του Wikileaks

2010-12-02 23:42

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «εγκληματίες» όσους άφησαν να διαρρεύσουν τα απόρρητα έγγραφα. Για «επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας» έκανε λόγο η Χίλαρι Κλίντον. Απέφυγε κάθε σχόλιο το Κρεμλίνο. Διάβημα διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ από την Παραγουάη

Να απορροφήσει με «επιθετικό» και «κατασταλτικό» τρόπο τους παγκόσμιους κραδασμούς από τη δημοσιοποίηση σε δόσεις των 250.000 απόρρητων εγγράφων του Wikileaks προσπαθεί η κυβέρνηση Ομπάμα. Ηδη το γραφείο Διοίκησης και Προϋπολογισμού διέταξε την άμεση αναθεώρηση των διαδικασιών προστασίας απόρρητων πληροφοριών, μειώνοντας την πρόσβαση πολλών υπαλλήλων σε ευαίσθητα έγγραφα.

Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «εγκληματίες» όσους άφησαν να διαρρεύσουν τα απόρρητα έγγραφα στην αποκαλυπτική ιστοσελίδα, ενώ η Χίλαρι Κλίντον μίλησε για «επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας» και εμμέσως κάλυψε πλήρως τους διπλωμάτες της, για την κατασκοπευτική δραστηριότητα, που τους έδωσε εντολή να διεκπεραιώσουν [ » ].

«Είμαι περήφανη για το έργο των Αμερικανών διπλωματών σε όλο τον κόσμο. Συμβάλλουν στην αποτροπή πολέμων, στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ» τόνισε η επικεφαλής του Στ. Ντιπάρτμεντ, χαρακτηρίζοντας τις διαρροές «πλήγμα κατά της παγκόσμιας ειρήνης». Υποσχέθηκε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, προαναγγέλλοντας «αποφασιστικά βήματα» από την πλευρά της Ουάσιγκτον κατά των αυτουργών των διαρροών. Η Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε τη βεβαιότητα πως δεν πρόκειται να θιγούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες.

Το Κρεμλίνο απέφυγε κάθε σχόλιο, ενώ ο επικεφαλής της ρωσικής αποστολής στον ΟΗΕ δήλωσε ειρωνικά «σιγά το νέο!» όταν πληροφορήθηκε ότι τον παρακολουθούσαν οι Αμερικανοί συνάδελφοί του.

Πάντως η αριστερή κυβέρνηση της Παραγουάης επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στον Αμερικανό πρέσβη για τη φημολογούμενη δράση του. Οι αποκαλύψεις των μεγάλων εντύπων στις οποίες διοχετεύει τα έγγραφα ο Τζούλιαν Ασάντζ θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Διίστανται πάντως οι εκτιμήσεις κατά πόσον αυτό το τσουνάμι διαφάνειας θα ενισχύσει την αδέσμευτη πληροφόρηση ή θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ισχυρών κρατών. Η πολωνική εφημερίδα «Βιμπόρζα» εκτίμησε πως το Wikileaks «πέτυχε σε μία μέρα περισσότερα από όσα κατάφεραν οι αριστεροί ριζοσπάστες και ειρηνιστές κατά του αμερικανικού κατεστημένου μέσα σε 50 χρόνια». «Ο Ασάντζ θέλει να καταστρέψει τον κόσμο» τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φραντσέσκο Φρατίνι.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτηριζεται «εξαιρετικά επικίνδυνος»
Συνάντηση Νταβούτογλου - Χίλαρι

Με την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, θα συναντηθεί ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούντογλου, για να συζητήσουν το θέμα των ευαίσθητων εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που διέρρευσαν στον ιστότοπο του Wikileaks και τον αφορούν.

Ο Αχμέτ Νταβούντογλου χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά επικίνδυνος» από έναν πληροφοριοδότη των Αμερικανών διπλωματών στην Αγκυρα, ο οποίος τους προειδοποιεί για την ισλαμική επιρροή του στον Ερντογάν. Η πρεσβεία τρέφει υποψίες ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ ονειρεύεται «την επάνοδο της οθωμανικής δύναμης» και, μάλιστα, μετά μία ομιλία του στο Σεράγεβο, τον Ιανουάριο του 2010, υποψιάζονται ότι θέλει να επαναφέρει την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες δεν είναι σίγουροι για τη σταθερότητα της κυβέρνησης στην Τουρκία, που είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους της, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που συντάχτηκαν φέτος τον Φεβρουάριο και τα οποία δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ».

Κι ενώ είναι σε εξέλιξη η μεγαλύτερη στην ιστορία διαρροή που αφορά τηλεγραφήματα αμερικανικών πρεσβειών προς και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της περιόδου 2004-2010, ο ιστότοπος Wikileaks έστειλε σημείωμα στο οποίο αναφέρονται οι χώρες προέλευσης των τηλεγραφημάτων.

Σύμφωνα με το σημείωμα:

  • Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα έστειλε και έλαβε από την Ουάσιγκτον 1.758 τηλεγραφήματα.
  • Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα έστειλε και έλαβε από την Ουάσιγκτον 1.758 τηλεγραφήματα.
  • Η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία έστειλε και έλαβε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ 1.253 τηλεγραφήματα.
  • Η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα και το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη έστειλαν και έλαβαν 11.086 τηλεγραφήματα.

ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΔΙΩΞΕΙΣ
Ο Αμερικανός υπ. Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ έδωσε εντολή να ασκηθεί δίωξη σε οποιονδήποτε αξιωματούχο παραβίασε τη νομοθεσία διοχετεύοντας απόρρητα έγγραφα στο Wikileaks. O Xόλντερ τόνισε πως η έκθεση στη δημοσιότητα ντοκουμέντων θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του έθνους, των διπλωματών του, των στοιχείων που συνέλεξαν οι υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και των διεθνών σχέσεων της χώρας.

Χαρακτήρισε μάλιστα «ποινική έρευνα σε εξέλιξη» τη διαδικασία κατά του Wikileaks. Τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του Ασάντζ και στην Αυστραλία διέταξε ο οικείος υπ. Δικαιοσύνης, Ρ. Μακλίλαντ, χωρίς να επιβεβαιώσει ότι έλαβε αίτημα των αμερικανικών αρχών για κατάσχεση του διαβατηρίου του ιδρυτή του Wikileaks.